Na de omstreden deelfietsen is er nu een nieuw vervoersmiddel op komst dat de straten van Amsterdam zal sieren: de elektrische step. Voor twee bedrijven is het alleen nog wachten op een vergunning van de gemeente.

In de app van het Amerikaanse bedrijf Bird wordt met behulp van een animatie precies uitgelegd hoe je in Amsterdam veilig de weg op kunt met de zogenoemde e-step: zorg voor een helm, trap drie keer op de hendel bij het achterwiel, druk een rode knop in op het stuur en houdt tijdens het rijden de lokale regels, zoals niet op de stoep rijden, in het achterhoofd. 

Maar net nu consumenten warmlopen voor hun eerste rit, wordt duidelijk dat er in Amsterdam nog geen exemplaren te huur zijn. 

Jona­tan de Boer, die als nieuwe ­manager van Bird Benelux bezig is met het opzetten van een hoofdkantoor in Amsterdam, zou het liefst willen zeggen dat de e-steps binnenkort gelanceerd worden in de hoofdstad, ‘maar dat doe ik pas als het honderd procent zeker is’.

Hetzelfde geldt voor Jair van der Reis Cohen, van de concurrerende startup SwheelS2Go. Hij heeft goed nagedacht over een plan om niet dezelfde chaos te veroorzaken als de deelfietsen van twee jaar geleden. “Wij gaan met boetes voorkomen dat mensen hun step zomaar ergens neergooien.” 

Innovatief
Maar dat is niet genoeg volgens D66-gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege. “Bedrijven moeten aantonen dat e-steps een aanvulling zijn op het totale mobiliteitsaanbod en niet alleen in de grachtengordel beschikbaar zijn. We willen dat alle Amsterdammers er gebruik van kunnen maken. Dus ook in de Water­graafsmeer en op IJburg.” 

De tegenprestatie voor een vergunning blijkt even innovatief als de voertuigen: de verhuurbedrijven moeten betalen voor gebruik van openbare ruimte én hun data delen. “Geen probleem,” vindt Van der Reis Cohen, die niet twijfelt over het krijgen van een vergunning.”Daarmee kunnen we de stad alleen maar beter maken.” 

Eind van het jaar wordt bekend of Amsterdammers in de naaste toekomst op een elektrische deelstep door de stad kunnen rijden.